top of page

Familie Schoenlappers.

Op de PC webversie staat uitgebreide informatie over vind plaatsen en de vlinders

De Atalanta.

De opvallende kleuren maken de atalanta tot een van de gemakkelijkst te herkennen tuinvlinders. Toch is het een trekvlinder uit Noord-Afrika en Zuid-Europa. Tegenwoordige worden er steeds meer atalanta's in december en januari gezien die in milde winters hier overwinteren. De atalanta's worden tot in november gezien. Uit rottende vruchten worden suikers opgenomen om de winter door te komen. De atalanta kan slecht tegen vorst, maar sommige overleven als vlinder in de winter.

​

Imago

Mannetjes en vrouwtjes zien er het zelfde uit en hebben een herkenbare bovenkant.

Atalanta9.jpg
Atalanta.jpg
Atalanta10.jpg

De Dagpauwoog. 

Deze opvallende tuinvlinder gaat achteruit, maar komt nog wijdverbreid voor. De dagpauwoog is een van de gemakkelijkst te herkennen soorten als ze actief is. Als de vlinders schrikken bewegen ze zodat de grote ogenvlekken nog meer opvallen en produceren ze een sissend geluid door de vleugels tegen elkaar te wrijven. Ze overwinteren als vlinder. 

​

Imago 

De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes maar zien er hetzelfde uit. Heel zeldzaam zijn de vlinders zonder grote 'ogen' op de achtervleugel. De vlinders kunnen tien maanden oud worden.

dagpauwoog1.jpg
dagpauwoog11.jpg
dagpauwoog10.jpg

De Distelvlinder.

De distelvlinder is een zeer algemene trekvlinder die overal gezien kan worden, maar de aantallen wisselen aanzienlijk per jaar. De vlinders komen in het voorjaar aan en brengen een nieuwe generatie voort op verschillende distelsoorten. In het najaar trekt een gedeelte van de vlinders weer terug naar het zuiden, de rest sterft hier. 

​

Imago 

Pas uitgekomen vlinders hebben een mooie heldere roze zweem over de vleugels, die opgaat in de oranje grondkleur.

De grootte kan verschillen maar mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde tekeningen.

​

Distelvlinder7.jpg
Distelvlinder4.jpg
Distelvlinder5.jpg

De Gehakkelde aurelia.

De gekartelde rand onderscheidt deze vlinder van alle andere. In maart en april worden de vlinders gezien die uit de overwintering komen. Het mannetje verdedigt een klein territorium en inspecteert alle indringers om een vrouwtje te vinden. 

​

Imago

De kenmerkende vleugelrand is minder gekarteld bij vrouwtjes en de vleugels zijn iets fletser. Vlinders met donkere vleugels zijn zeldzaam.

gehakkelde aurelia2.jpg
gehakkelde aurelia7.jpg
gehakkelde aurelia6.jpg

Het Landkaartje.

Een algemeen voorkomende vlinder die pas in de tweede helft van de twintigste eeuw zich zicht van uit oosten en zuiden in onze regio heeft uitgebreid. De vlinders vliegen vanaf midden april tot eind juni en wordt gevolgd door een tweede generatie van begin juli tot half september. Het opvallendst is dat de voorjaarsgeneratie en de zomergeneratie sterk van elkaar verschillen.

​

Imago

Voorjaarsvorm: De licht oranje bovenzijde doet denken aan een parelmoervlinder, maar let op de witte vlekjes bij de vleugeltop. De onderzijde is iets lichter dan bij de zomervorm.

​

Zomervorm: De vlinders zijn donker van boven en op de onderzijde doet de fijne tekening denken aan een landkaart.

landkaartje (voorjaarsvorm5).jpg
Landkaartje7 (zomerkleed).jpg
landkaartje (voorjaarsvorm7).jpg
Landkaartje5  (zomerkleed).jpg
bottom of page